Една от най-актуалните теми през последните месеци е състоянието на язовирите в страната. Перник все още е на воден режим, а столичани са притеснени да не ги сполети същото заради спасителния план на държавата. Скоро монтанският язовир "Огоста" се присъедини към списъка с кризисните водоеми. От сателитни снимки се видя как водата в язовира е намаляла драстично за отрицателно време.

Още по темата
"Нашият язовир като водосбор служи да предотвратява наводненията, Монтана не пие вода от него. Държавата е собственик на този водоем. Монтана имаше тежък воден режим през 2000 г. тогава имахме подобен на Перник режим, в момента имаме близо 11 млн. кубика вода, а след намаляването на загубите картината се промени", коментира пред Bulgaria ON AIR кметът на Монтана Златко Живков.

По думите му положението в момента било логично предвид засушаванията от 7-8 години. Той поясни, че когато чакаме до последно, сме щели да слушаме подобен на този от Перник сценарий доста дълго време.

Живков спомена и областното ниво и това, че вътре в регионите също се наблюдават различия относно приходите и икономиката. Безработицата в Монтана била 5%.

"Не може да се упрекват гражданите, че търсят икономически активните зони и се получава движение към столицата. Трябва да се прави разлика между община и област, което често не се случва", подчерта той.

В рамките на 20 години се отчита ръст на средствата за бюджета на Монтана. Живков смята, че въпреки тове е трудно да се откликне на очакванията на хората. Част от наредбите за някои такси били коригирани, а за да се случат нещата трябват средства. Следели се и възможностите на оперативните програми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase