Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нивото на язовир "Огоста" край Монтана е изключително ниско - в язовира има 155 милиона кубически метра вода при максимален обем от 505 милиона кубически метра вода, съобщиха от Областната управа в Монтана.

По бреговете на водохранилището са се показали големи ивици земя, във водата се се образували острови и полуострови, а също мини-езерца, в които рибарите по цял ден пробват късмета си.

От водата се показа дори стар багер, вероятно изоставен при строителството на язовира през 1985-1987 година. Багерът беше изваден с два крана и откаран за вторични суровини.

Заради маловодието двете водноелектрически централи на стената на язовира не работят.

От областната управа в Монтана заявиха, че всичко, което е трябвало да бъде направено по ремонта на участъци от мокрия откос на язовирната стена и канала след основния изпускател е направено.

Основна причина за маловодието е сушата през последните месеци и липсата на валежи в началото на зимата. Максималният обем на язовира никога не е достиган от пускането му в експлоатация през 1987 година, но подобно ниско ниво е имало и друг път, обявиха от областната упарва.

Коментари Напиши коментар

18

Б. Б

преди 1 година

Ясно....... Вецовете са работили докато е имало вода. Те са си взели тяхното. А сега населението да се оправя както може. Герб да си ходят.....

17

Анонимен

преди 1 година

Има ли вец на пеевски там

16

Анонимен

преди 1 година

Този язовир беше готвен за питеен, обаче се оказа, че от златните мини се е замърсил с тежки метали