Снимка: Bulgaria ON AIR

Преустановиха търсенето на 64-годишната жена в Рила. Тя е предприела сама планинския преход, но от следобедните часове в неделя близките ѝ са загубили контакт с нея.

Близо 10 часа са продължили издирвателните действия вчера. 25 спасители и две спасителни кучета са обходили целия Мальовишки дял. Те са търсили при изключително сурови условия – между 80 и 100 км в час са ветровете в Рила.

Още по темата

От авиобаза Крумово са осигурили хеликоптер, но заради рязкото влошаване на времето, той не е успял да излети. В издирването са се включили и доброволци от Пловдив и София.

Днес спасителният щаб се събира отново, за да реши как ще се процедира. Очаква се обаче времето в Рила да продължи да се влошава.

"Последната информация от очедивци е, че жената е тръгнала в посока Рилския манастир през "Белия улей", което е доста сериозно място за преход в планината, особено за недостатъчно подговен турист и в лоши метеорологични условия. Малбко по-късно, около 13 часа времето е било изключително сериозно - бурен вятър, дъжд, който във високата част преминава в сняг и мъгла. При тези условия на такъв терен е много трудно да се води спасителна акция.", каза директорът на ПСС Емил Нешев Bulgaria ON AIR.

По думите му, в момента търсенето е преустановено поради лошите метеорологични условия. В първите дни, в които вятърът стихне и мъглата се вдигне от върховата част, ще бъдат направени опити да се огледа района около Рилския манастир. Районът там е изключително сериозен, допълни Нешев.  Според него, единственият шанс за оцеляване е жената, е да е успяла да слезе в ниската част на планината още през първия ден.

Емил Нешев коментира какво трябва да има човек в наличност преди да се качи в планината: "Първо трябва да е екипиран с разум. Основните причини за инциденти са две- подценяване на условията и надценяване на собствените възможности."

По думите му, екипировката, особено през зимата, познаването на района, който искаме да преминем, оказват огромно влияние. Освен това не се препоръчва човек да излиза в планината сам.

Според специалиста, човек при такива случаи като в неделя човек може да оцелее около час, а жената не е била и  с подходяща екипировка за подобно време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase