Снимка: БТА
fallback

Приходите от нощувки през юни 2019 г. достигат 205.4 млн. лв. Това е с 2.6 на сто повече в сравнение с юни 2018 година. Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани със 17.9%, докато тези от чужди граждани намаляват с 0.5%, показват данни на Националния статистически институт.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване за същия период е 45.4%, като намалява с 2.3 процентни пункта в сравнение с юни 2018 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 56.8 на сто, следват местата за настаняване с 3 звезди - 46.2 на сто, и с 1 и 2 звезди - 26.3 на сто.

Oще по темата

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през същия месец се увеличава с 4.0 на сто в сравнение със същия месец на 2018 г. и достига 1 028.8 хил., като е регистрирано увеличение при българските граждани с 4.9 на сто, а при чужденците - с 3.5 на сто. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през юни 2019 г., са 408.2 хил. и са реализирали средно по 2.4 нощувки. Чуждите граждани са 620.6 хил. и са реализирали средно по 4.9 нощувки, като 65.9% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

Според данните на НСИ, общо 3 018 места за настаняване с над 10 легла са функционирали през юни тази година, показват данни на Националния статистически институт. Това включва хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване.

Броят на стаите в тях е 135.2 хил., а на леглата - 304.1 хиляди. В сравнение с юни 2018 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 4.4%, а броят на леглата в тях - с 4.9%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през този период е 4 036.7 хил., или с 0.7% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо намаление на нощувките (с 4.0%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

През юни 2019 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 64.0 на сто от общия брой нощувки на чужди граждани и 30.3 на сто - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 26.5% от нощувките на чужди граждани и 32.0на сто - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 9.5 и 37.7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

от Варна

преди 4 години

..продължление. Днес се наложи да измия колата и отидох на една чешма под моста-безплатна. Малко неловко стана, че дойдоха и две коли с летовници, които явно там се къпят след плажа. Хък-мък , ние заради минералната вода..такова. Измих малко стъклата и оставих миенето за по-нататък. Ей такива туристи идват масово. Който има пари, ходи където иска и не пише тука, че ходил в Гърция или на Златните и не било "добро обслужването"-каквото и да значи това!

50

от Варна

преди 4 години

Какви глупости за обслужването и кофти заведения и хотели пишете, като в повечето българи с несофийска регистрация не стъпват там. Освен да ходят на плажа, пазаруват в местната Била/Лидл/минимаркет спят на гости или най-оръфаните в комбита/палатки и най много да се разходят в някой парк. Мен лично ми е жал, че не могат да си позволят по-нормални условия. Виж с малки деца са принудени поне на бунгало да идат, че трябва баня.

49

111

преди 4 години

И да пишете, и да не пишете лъжи, няма да ме спечели мутро-хотелската кохорта от нашето море за отдих у нас (при тях) .От година на година все по-зле става, и то обслужването, защото морето като даденост си ни е добре.Нещо, което не се наблюдава в други туристически дестинации на море. Явно, мутрафонският манталитет "ала ***" е неизкореним. Или ще трябва да минат поколения, преди нещо положително да се види. Но аз не очаквам да го доживея. Затова, докато може - зад граница.

fallback