Снимка: pixaBay

Не можем да говорим за провал на сезона, 91 000 повече туристи са посетили България според Националната статистика, заяви Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Още по темата

Има 3% спад в сравнение с миналата година, но на годишна база туристите би трябвало да са повече, отбеляза той.

Пикът е бил на 3 август, когато са били заети 88% от всички хотели на морето. За целият месец заетостта е 68%.

„28% хотели са обявили намаление между 15% и 30%”, разкри Драганов пред bTV, но посочи, че това е за нощувка в местата с по-ниски категории, хотелите с висока категория си държат цените. А разлика между цените по северното и южното ни Черноморие няма.

През май и юни са били отменени полети към България, което се дължи на кризата със самолетите на „Боинг”, но сега „Луфтханза” е увеличила броят на полетите си до нашата страна.

„Всички намират туристическия ни продукт за отличен. Вие може ли да си представите, че при 2 милиона няма изявено недоволство, заяви Драганов, след като се запозна с оплакването на туристка за буболечки в стаята в хотела ѝ във Варна.

По думите му българите си остават най-желаните и платежоспособни туристи.

„Май и юни бяха слаби заради хубавото време в Европа и лошото време в България. Много полети бяха отменени от Германия за България”, заяви хотелиерът Ростислава Димитрова.

Сезонът започна колебливо. Втората половина на юли мина много добре. Август се очаква да бъде по-добре от юли. Очаква се септември ще продължи”, каза дългогодишният хотелиер Георги Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase