Снимка: БГНЕС

Жълт код за интензивни валежи е обявен за половин България. Той е в сила Видин, Монтана, Враца, Плевен В. Търново, Ловеч, София, части от областите Перник, Пазарджик, Смолян, Пловдив и Стара Загора. Предупреждението на НИМХ е за локални значителни и интензивни валежи от дъжд. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки.

Минималните температури ще бъдат от 11 до 16 градуса, по Черноморското крайбрежие - до 14 градуса. Преди обед ще превалява в западните и в централните райони, а на изток ще бъде облачно. Следобед в западните райони ще прегърми и превали, а на изток облачността ще намалява.

В Западна България има условия за градушки. През нощта валежите ще спират като облаците ще намаляват. Ще захладнее. Вятърът ще е слаб скорост до 20 км/ч. Максималните температури ще бъдат от 20 до 25 градуса, в северозападните райони - до 18-19, в югозападните райони - до 27 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Ивана Дилова.

Над  планините ще има облаци с валежи, по-интензивни в Рила и Пирин. Над 2200 метра височина ще превали мокър сняг. Вятърът по високите части, над 2500 метра височина, ще бъде умерен от север, с пулсове до 30  км/ч. Максималните температури за деня, над 2500 метра височина, ще бъдат около 2-4 градуса, а на 1500 метра  - от 10 до 12.

В петък преди обед ще има слънчеви часове, следобед се очакват валежи в Западна България. Ще захладнее. В събота и в неделя ще вали, по-съществено в западните и в източните райони. Ще прегърмява в планините, като няма условия за силни гръмотевични бури и градушки.

Гледайте цялата прогноза във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase