Снимка: Pixabay

Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета заради африканската чума са отказани. Местата се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск от зараза, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Още по темата

„Най-вече се гледа да не е в близост до санитарно-хранителни зони за питейни води, да няма високи подпочвени води и да не са в защитени територии. Много внимателно се избират, за да се избегне по-нататъчен риск. Внимателно следим да има минимален риск. Има изисквания и по наредбите на Министерството на земеделието, храните и горите за това какво се слага като изолационен слой при загробването, което също се следи", посочи Димов.

По думите му транспортирането е един от най-сериозните начини за пренасяне на болестта, затова в кризисните райони вече има дезинфекциозни участъци.

Обемът в Северна България, който трябва да се изгори, е сериозен и не е ясно там какви биха били последствията, коментира Димов.

„Засега няма тази възможност за изгаряне на животните. Единственият възможен вариант е загробване, затова действаме по най-добрия начин. Осигурени са финансови средства в рамките на националните паркове да се залагат капани. Работим в тясно сътрудничество с министерство на земеделието да се намали популацията на дивите свине. Има европейски правила, които казват, че трябва да бъде сведена под 0,3% на хектар“, обясни той пред БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase