Снимка: БулФото

До 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн. евро за компенсация за унищожените прасета в индустриалните свинеферми. Това каза пред БНР министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод вчерашната си среща с еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис.

"Те са по така наречената „възможност за спешна помощ“ в ситуация на африканска чума по свинете, както сме ние в момента. Това писмо беше изпратено на 30 юли от Българска агенция по безопасност на храните и включва прогнозната стойност за обезщетяването на огнищата, където са регистрирани в регистрирани свиневъдни обекти и по повод унищожаването на регистрираните свине в тези обекти", поясни министър Танева.

Още по темата

Тя уточни, че страната ни е договорила и други 2,9 милиона евро, които щели да отидат за превенционни мерки за африканската чума по свинете.

"Това означава подкрепа на Националната лаборатория за изследванията на африканската чума по свинете, подкрепа за диагностикумите, за броя лабораторни изследвания – всичко, което държавата осъществява като превенция и надзор в съответните зони", обясни Танева.

В същото време обаче, зам.-министърът Янко Иванов, каза пред БНТ, че тези почти 3 милиона евро ще бъдат използвани за компенсация на първите индустриални ферми, които бяха унищожени заради вируса.

Десислава Танева разказа, че в понеделник БАБХ е актуализирала прогнозите си предвид новите огнища, установени след 31 юли, и тя ще е около 15 милиона евро.

"Комисар Андрюкайтис се ангажира в много кратък срок - до 30 дни - Комисията да излезе с решение. Това решение ни е абсолютно необходимо, тъй като от процента, с който ще съфинансира ЕК разходите на България, половината ще ги преведе авансово и ние ще можем да започнем съответните обезщетения", разясни тя. 

Министърът подчерта, че компенсациите ще за всички, които имат регистрации, не само за индустриалните ферми, но уточни, че към настоящият момент, от цели 30 огнища, само 6 са регистрирани и шестте са индустриални ферми.

Реално обезщетенията си свиневъдите могат да получат около месец след приключването на цялата процедура по унищожаването със съответните документи:

"Има срок от един месец, в който, по действаща наредба, се извършва оценката и след приемането на оценката се дължи обезщетението", каза Танева.

Министърът разказа и че на срещата с комисар Андрюкайтис е станало дума и за прасетата, отглеждани в т.нар. заден двор. Идеята на страната ни е да предложи Превенционален план за 2020 година, който да съдържа мерки, които са в посока биосигурност на малките стопанства.

"Ще трябва да ги защитим и да намерим тяхното мотивиране в европейското ветеринарно законодателство, за да получим тази подкрепа. Идеята е тези стопанства да репопулират, който желае разбира се, и отглеждането на свине да става при условия на биосигурност и регистрация", подчерта Танева.

Иначе легализирането на всички стопанства е мярка, която трябва да се предприеме независимо дали има африканска чума.

„Трябва да има изградени мерки за биосигурност, където се гледат свине. Това е основното, което трябва да направим… Това, което правим в Южна България, с цел да не допуснем вируса да се разрасне при домашната свиня в Южна България, е в полза на хората - за да усвоят месото, което са отглеждали. В момент на регистриране на огнище си има изрично законодателство, европейско, което се прилага веднага - умъртвяват се и се загробват", категорична е Танева.

Друга мярка - 300 лв. за дезидекция, които държавата обеща, няма да бъдат плащани на външни фирми.

"ова е с цел дворът на село, селският двор, да бъде прочистен от самия си стопанин, дезинфекциран, оправен, една година да не се гледат свине и, при репопулация, при условията на закона, с изградени минимални мерки за биосигурност, които ще бъдат дадени на областните дирекции по безопасност на храните, да се репопулира", обясни тя.

Танева подчерта, че според закона в стопанства тип „заден двор“ могат да се отглеждат до 5 прасета за угояване, но без свине майки.

Министърът изрази своето спокойствие за предстоящите проверки от Брюксел, защото е убедена, че мерките, които правителството е взело работят и че те вече са одобрени от ЕК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase