Снимка: БТА

България ще получи 2,9 милиона евро от Европейския съюз като финансова помощ за борба с африканската чума по свинете.

Това стана ясно след среща на земеделския министър Десислава Танева и еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

До 30 дни ще получим още 11 милиона евро, които ще покрият изплащането на обезщетенията на стопаните от заразените ферми, които са официално регистрирани.

Задължителни мерки за превантивно умъртвяване на домашните прасета са въведени в 23 области.

Още по темата
Втори ден в община Свищов продължава бедственото положение и умъртвяването на прасетата от засегнатата промишлена ферма в село Българско Сливово.

Военното поделение в Белене ще се включи с техника за изкопаване на ямите за загробване на животните, а жандармерията ще поеме част от дежурствата по охрана на площадката, предаде БНР.

През целия ден камиони с полицейски патрули извозват убитите прасета от свинекомплекса в Българско Сливово до бившето селскостопанско летище, където са загробват животните. Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви: "В момента тече евтаназията и до довечера можем да надхвърлим 10 хиляди животни".

Хората в Българско Сливово коментираха, че е по-добре да се изчисти свинефермата от чумата, за да има спокойствие.

Над 95 процента от прасетата в лични стопанства в Смолянско вече са умъртвени, съобщиха от областната дирекция по безопасност на храните. Около 400 са свинете в лични стопанства в областта, за които ветеринарните власти предписаха да бъдат умъртвени като част от мерките за справяне с проблема. На територията на област Смолян няма установени случаи на АЧС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase