Кадър: Bulgaria ON AIR

2 млрд. лв. може да достигнат загубите за българската икономика, ако заразата от африканска чума по свинете не бъде овладяна, заяви директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Още по темата

По думите му ситуацията е много тревожна, а основен фактор за пренасяне на чумата са хората, които пренасят вируса.

„Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едно е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни – от тези райони, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета в Румъния. В месото вирусът стои три-четири месеца”, обясни Илиев.

Той е категоричен, че заболяването не е пренесено от комари.

Относно пръскането срещу комари районите по поречието на Дунав той каза, че в петък ще бъде съставен график. Пръскането се бави заради липсата на подходящ препарат.

„Препаратът трябва да е разрешен в България – от Министерството на здравеопазването, заради риска за пчелите, обясни директорът на БАБХ пред bTV.

Във връзка със сигналите за опасна храна по хотелите по Черноморието, той обяви, че предстоят проверки по сигнали за растителни мазнини в сиренето. Напомни също, че има телефон за сигнали и достатъчно експерти на място, които да реагират на оплаквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase