Снимка: pixaBay

54 прасета са евтанизирани в село Жернов, където е едно от огнищата на чумата в Северна България, стана ясно след спешна среща при министъра на земеделието с представители на Агеницята по хранитe, МВР и областни управители от застрашените региони.

Още по темата
За да се спре разпространението на заразата се въвежда стриктен контрол на влизащите и излизащи превозни средства в карантинната зона, за да не се допусне изнасяне на заразено месо.

Санитарните власти ще посетят всяка къща и стопанство в издирване на домашни прасета, отглеждани за лични нужди, които не се регистрирани от стопаните.

По 50 лева премия ще се дава на ловците за убито диво прасе от зоната на заразата, от което са взети и изпратени проби за изследване.

"Всеки влязал в двора, където е установено това заболяване, става потенциален преносител в съседния двор. Много бързо се разпространява заболяването, а икономическите щети, ако то навлезе в индустриални предприятия, ще са огромни", заяви министърът на земеделието Десислава Танева.

Доктор Дамян Илиев - директор на БАБХ, обясни, че под надзор е подложен целия район около тези огнища или близо 10 километрова зона. Той коментира, че един от големите проблеми на африканската чума е разпространението ѝ чрез опаковки и остатъци от храна.

Може да се очаква на местата, където са били болните животни, вирусът да се запази още 3-4 месеца и да се разпространи, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase