Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 10.06.2019

След бума на кърлежи - лаймска болест и марсилска треска

След нашествието на кърлежи се наблюдава бум на лаймска болест и марсилска треска в цялата страна. До момента са регистрани над 100 случая на заболели, като се очаква през седващите два месеца бройката да нарасне значително. Колко опасни са заболяванията и можем ли да се предпазим?
Още по темата


"В страната са регистрирани близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж. Симптоми често липсват. Диагнозата лаймска болест е лабораторна и трудно може да бъде поставена единствено въз основа на клинични симптоми", отбеляза пред Bulgaria ON AIR д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

Той посочи, че броят на заболелите у нас е почти един и същ всяка година. А по отношение на лаймската болест България е единична зона и около 1/3 от кърлежите в страната са носители на причинителя на тази болест.

"Хубаво е поне месец след ухапване от кърлеж да се направи изследване. И ако се окаже, че човек е заразен, да се проведе необходимото лечение. Марсилската треска е по-сериозното заболяване, което дори може да доведе до фатални последици. При нея се появява специфичен обрив по цялото тяло, а на мястото на ухапването - черно петно", допълни още д-р Мангъров.

Той уточни, че за разлика от лаймската болест, марсилската треска е заболяване може да се постави диагнозата, но е необходимо лабораторно потвърждение.

Д-р Мангъров посъветва, в парковете децата да не ходят на местата, където може да има бездомни кучета и различните гризачи - мишки и плъхове. По думите му, в парковете не бива да се допускат безпризорни кучета и да се хвърля редовно боклука, за да не се привличат гризачите.

Усложненията при лаймската болест, според него се проявяват след много години и те са сравнително редки, защото това заболяване се лекува. При марсилската треска в малък процент от случаите може да се получат усложенения от страна на нервната система и белите дробове.


 

Коментари Напиши коментар

8

House M.D.

преди 1 седмица

Извод - не пийте нищо, съдържащо лайм.

7

Рени

преди 1 седмица

И кой пуска тези кърлежи бе!Ох един ми се забил на едно място ама ме срам да го напиша.

6

ТОВА Е ЗАЩОТО

преди 1 седмица

Пропагандата че много се пръска е по-голяма от самото пръскане---НЕ ЧЕ ТЕ НЕ ПРЪСКАТ ,ами кърлежите били много--като вали през 3-дена ще пръскате през три дена ! Зимата вали много сняг сега много дъжд --ТЕ винаги са невинни времето им виновно ! Да не ни удря истинско земетресение щото тогава ще видим перфектно подготвените държавни служби ,АМА НЕ на подготвено за камери учение....