Снимка: Pixabay

Голяма част от общините в страната ще стартират извънредна акция "Кърлеж" заради бума на ухапани. Пръскане срещу кърлежи предстои в София от понеделник, 10 юни. Обикновено това се извършва два пъти в сезона, но сега се налага заради повишената им популация, съобщи пред "Монитор" завеждащата отдел "Паразитология и ДДД" в Столичната регионална здравна инспекция Цезарина Илиева.

Ще бъдат третирани най-напред от гробищните паркове, тъй като в събота е Задушница и се очаква на гробовете на близките си да отидат много хора. Илиева поясни, че завишено множене на гадинките има на всеки три-четири години, най-вече в топли месеци с чести валежи.

В градските паркове и градини са извършени двукратни обработки срещу кърлежи, като по преценка на експертите на някои зелени площи са възложени и допълнителни, казаха от Столична община и допълниха, че през април е направена обработка и срещу ларвите на комарите, уточниха, че обработките се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие.

През месец юли предстои обработката на тревните площи в София срещу бълхи.

Ръстът на пострадалите от ухапване се обяснява с влажната пролет и топлото време, които съдействат за растежа на тревната растителност и популацията на кърлежи и комари край морето.

"Ixodes Ricinus са най-често срещаните кърлежи у нас, като паразитират по овце, крави, едри домашни и горски животни. Развиват се за 2-3 години. Ларвите и нимфите паразитират по дребни гризачи и животни. Пренасят лаймска болест (лаймска борелиоза), кърлежов енцефалит, туларимия и др. Rhipicephalus sanguineus (кафяв кучешки кърлеж) паразитира по кучета, котки, дребни животни и хора. Развива се по-бързо и до четири месеца може да стане възрастен. Преносител е на марсилска треска пироплазмоза по кучетата и др. Rhipicephalus bursa е кърлеж, паразитиращ по говеда, овце, коне, кози и рядко върху кучета и дребни животни", обясняват още от ДДД.
Този вид пренася бабезиоза, анаплазмоза, тейлериоза, пироплазмоза, бруцелоза и др. Проблемът с нашествието на кърлежи е много актуален и значим. Ухапването им може да причини сериозни здравословни проблеми, предупреждават специалистите.

Дъждовете и влажното време са идеални условие не само за кърлежите, но и за досадните комари. Ухапването от комари почти винаги предизвиква реакция на организма, изразяваща се в зачервяване на кожата и силен сърбеж на ухапаното място. Понякога при по-чувствителни организми като следствие от разчесването могат да се получат подуване, рани, инфекции, повишена температура, нарушения в кръвното налягане, стомашни проблеми, сърцебиене, астматични кризи.

По 10 човека на ден приема спешното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София за вадене на кърлежи, съобщи нейният говорител Антон Луков.

Кърлежите разнасят опасната инфекция лаймска болест, която ако не се лекува, може да завърши фатално. Осем са регистрираните случаи на заразата за последните две седмици в страната, показва справка на Националния център за заразни и паразитни болести.

От началото на годината към момента те са общо 78 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 125 случая.

Продължава втората за годината обработка против кърлежи на терени с обществено значение на територията на община Варна, съобщи Антоанета Тончева, директор на ОП "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация". В периода от 10 до 28 юни повторно ще бъдат обработени дворовете на детските ясли и градини. Всички третирания ще се провеждат в предобедните часове, като дворовете на детските и учебни заведения ще се обработват след предварително уведомяване на директор или друго отговорно лице. Използваните биоциди са предназначени за битова употреба и са микрокапсулирани, с ниска токсичност. Третираните площи се обозначават с предупредителни табели.

В периода от 13 до 25 май за втори път против кърлежи бяха обработени Морска градина и парковете в Аспарухово, Младост, Възраждане, Владиславово и парк "Елин Пелин", заяви още Тончева. Дезинсекцията против комари в големите паркове ще се извършва при подходящи климатични условия в ранните утринни или късните вечерни часове в периода от 6 до 14 юни. От години във Варна се работи превантивно, но когато има по-голяма популация и по сигнали на граждани, се пръска повече от планираното.

Коментари Напиши коментар

39

futurehealth

преди 3 години

След дъжд качулка!

38

Банкер

преди 3 години

До пецатаМного точно казано. Обаче в сайта пишат предимно пи.шлемета, така че малко от тях са виждали комунизма на нещо друго от снимка.

37

Анонимен

преди 3 години

Пълно е с кърлежи по градинките, заради кучетата. Пълно е и с фекалии заради тях. Разбира се кучелюбите ще обвинят децата и заради двете.