Снимка: архив, Булфото

Деца с алергии да имат възможност да хапват от специално меню, настояват родители. В някои общини това е практика, но те са по-скоро изключение. Така много семейства не могат да използват услугите на млечните кухни, защото тяхното меню не се съобразява с нуждите на деца с алергии, предаде bTV.

В дневното меню са включени винаги храни с алергени като брашно, яйчен жълтък, масло и мляко.Така родители на деца с алергии могат да използват само частни кухни.  Купон в общинската кухня струва на ден 1.20 лв, а в частната стойността на храната стига до 8 лв. Готовите бурканчета са между 7 и 9 лв.

"На тези деца трябва да се готви с отделни съдове, персоналът в детската кухня трябва да бъде обучен, трябва да се изготви специфичен правилник за утвърждаване на самия режим", обясни Румяна Хараламбова от Дирекция "Здравеопазване" в Община Варна.

В Бургас също от две години има подобно меню.Рецептите изключват 14 групи алеркени като глутен, яйца, млечни продукти и риба. Различават се по маркировката на капачките.

"Нещата, които предлагаме, примерно кускус или фиде са без глутен и без яйца, нишестето е царевично, грисът също", обясни Таня Бурдева, директор на детската кухня в града.

По думите й, промяната не е натоварила бѝджета. Всеки ден от специалното меню се възползват около 20 деца.Най-алергизиращи храни са цитрусите, ядките, яйцата, млякото и глутенът.

"Атопичен дерматит и хранителни алергии са най-честите в ранна детска възраст. Има талони, които се налага да пишем, кои храни да се избягват в детските кухни", обясни алергологът проф. Красимирова Кисьова. Засега се знае, че меню за деца с алергии има в София, Русе, Габрово и Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase