fallback

Напрежението в ромската махала на пловдивското село Войводиново от миналия месец все още се усеща. Тогава двама членове на махалата нападнаха и биха рейнджъра Валентин Димов. Този случай стана катализатор за бутането на незаконните ромски постройки, като в резултат на това много хора останаха без покрив над главите си.

Някои от изгонените сега се връщат с адвокати. Хората от Войводиново недоволстват и поискаха среща с кмета и с правозащитни организации.

Oще по темата
"На срещата ще присъства кметът на общината Димитър Иванов, областният управител, ромите и вероятно някой представител на правозащитни неправителствени организации. Предимно кметът ще обяснява за бутането на сградите. Няколко дни преди разрушаването им ромите бяха осведомени. Адвокати не съм видял и никой не се е представил като такъв", поясни кметът на с. Войводиново Димитър Тосев.

Появи се информация за обещани фургони на мястото на съборените постройки, но според Тосев няма потвърждение на тези слухове.

"Няма такова обещание от представител на общината. Трябва да се открие причината за възникването на незаконните постройки. Агресията в гетото е насаждана с течение на времето. Жителите на селото не желаят връщането на ромите. Те са готови на протести", отбеляза още той пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

градо

преди 5 години

да не би някоя партия да се заиграва с етносите,че то избори идват,и два пъти през годината.а до постройките комшоята изгради престройка до къщата си и не пречеше на никой но след една година го принудиха да я срути.че била незаконна

19

Ако получат фургони

преди 5 години

макар и само за една зима, знаем в какъв вид ще бъдат тези фургони само след няколко месеца - за изхвърляне, ако изобщо нещо е останало от тях.Но не може да няма фургони, ако се наложи в тях да бъдат настанени хора, пострадали от земетресение, наводнение или пожар. Затова ще трябва пак да се отпуснат пари от бюджета, за да бъдат купени нови фургони.Защо държавата да бъде ощетена от индивиди, които с нищо не са допринесли за нея?Никой не им пречи да си купят жилища или да си наемат.

18

Анонимен

преди 5 години

ФУРГОНИТЕ СТРУВАТ ПАРИнямам излишни финансови средства, за да дам за закупуване на фургони за ромите.Вероятно държавата има резервни фургони, които да се използват в случай на бедствие. Но те са осигурени с парите на данъкоплатците. След като правозащитникът Кънев счита, че ромите са в правото си да не плащат данъци дори и когато имат доходи, то откъде накъде ще претендират да бъдат настанени във фургони, осигурени с парите на нас, данъкоплатците. За будали ли ни считат или за роби?

fallback