Снимка: Булфото, архив

Връщането на ромите в махалата бе провокация, инспирирана от правозащитни организации. Това заяви пред "24 часа" кметът на Войводиново Димитър Тосев.

Той уточни, че ромите са пристигнали отново в селото, след като по незаконните им домове са били разлепени съобщения, че са негодни за живеене. Даден е 7-дневен срок за обжалване.

Още по темата

"Предполагам, че ще го направят", добави Тосев. Кметът е категоричен, че незаконните жилища не са подходящи за живеене - в тях няма ток и вода.

Вчера 15 жени и деца, придружени от представители на правозащитни организации, са дошли в махалата, заявявайки, че ще останат. Връщането им обаче предизвика напрежение във Войводиново. Така се стигна до протест на местните, част, от които се опитаха да щурмуват махалата. В крайна сметка след дълги преговори кметът на Войводиново качи ромите в личния си бус и ги откара в "Столипиново".

Утре в 10.00 часа представители на инициативния комитет на Войводиново, на ромския етнос и правозащитни организации ще се срещнат в община Марица, където ще обсъдят варианти за излизане от ситуацията. Кметът на общината Димитър Иванов спешно се е завърнал по-рано от служебна командировка в чужбина.

"Притеснен съм от новата ескалация на напрежение във Войводиново. Тревожен е фактът, че се е стигнало и до гражданско неподчинение вчера - имало е спречквания на местни жители с полицията. До нарушаване на обществения ред не се е стигнало благодарение на адекватните действия на МВР", посочи Димиър Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase