Снимка: Архив, Булфото

Видео 09.02.2019

След преговори: Ромите си тръгнаха от Войводиново


Ромите, които тази сутрин се завърнаха във Войводиново заедно с адвокат и правозащитници, отново напуснаха махалата. Кметът на селото Димитър Тосев ги изведе с бус, който шофираше лично, пише "24 часа".

До това се стигна след ескалация на напрежението в селото заради пристигането на ромите.
Още по темата


При новината, че ромите са си дошли, местни жители се насочиха към гетото и се опитаха да пробият полицейската блокада. След преговори ромите в крайна сметка си тръгнаха.

Във Войводиново са категорични, че няма да позволят те да останат в предишните си жилища, които са незаконни. Последните 17 масивни постройки в махалата подлежат на събаряне. За тях има издадени заповеди от община "Марица", но в момента ромите ги обжалват в административния съд в Пловдив.

Правозащитниците пък им обясняват, че докато магистратите не са произнесат, могат да останат в домовете си.

След връщането на ромите във Войводиново към селото са били насочени екипи на Районното управление в село Труд, на Специализирани полицейски сили и работещите в региона служители на жандармерията. Не е допуснато нарушение на обществения ред и към момента обстановката в селото е спокойна, уточниха от полицията в Пловдив.

Коментари Напиши коментар

11

Наблюдател

преди 5 месеца

Рано или късно ще се върнат без адвоката с колове и брадви.

10

Анонимен

преди 5 месеца

Щом като човек е здрав, пълнолетен, под пенсионна възраст и след като има незаети работни места, той е ДЛЪЖЕН да плаща данъци на държавата, в която живее.
Не говоря за онези, които имат наследено или спечелено от тях самите лично богатство и поради това са решили известно време или пък цял живот да не работят. Тези хора плащат данъци върху собствеността си и по този начин също допринасят за общото благо.
Но няма никакво оправдание за това, че търпим мързеливи хрантутници в опосканата ни държава.

9

Хан Аспарух

преди 5 месеца

До Анонимен:
Да за тези, които не пожелаят де се интегрират трябва да се вземат мерки и да се изселят. Но пък все скачат правозащитни организации. Какво трябва да направим за да започне изселването им, иначе скоро че стигнат 3-4 милиона и ние Българите ще сме малцинство в собстбена ни държава.