Снимка: архив, Reuters

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия /БПЦ-БП/ в свое становище призовава за цялостна редакция на Националната стратегия за детето /2019-2030 г./.

Още по темата

Светата ни Църква, като грижовна майка, се отнася с особено внимание към българските деца и желае да съдейства за тяхното по-добро настояще и бъдеще.

Светият синод счита, че приоритетите в конструирането и прилагането на всяка бъдеща стратегия в тази сфера трябва да се отнасят до опазване на живота, здравето и добрите условия за развитие на детето; съхраняване на невинността на детското съзнание и повишаване на моралния капацитет и добродетелността на подрастващите.

Също така трябва да има поощряване на ученолюбието и трудолюбието у децата; всяческо подпомагане на семейството като най-присъща среда и авторитетен институт за отглеждане и възпитание на детето.

Доколкото целта на Националната стратегия за детето е "създаване на визионерски документ" относно държавните политики, свързани с българските деца, който да задава посоките на развитие през следващите дванадесет години.

Светият синод на БПЦ-БП счита за свой дълг да отправи своя апел към Министерския съвет на България за нейното преразглеждане, коригиране и допълване, се посочва в становището.

Пълният текст на становището на Светия синод на БПЦ за Националната стратегия за детето е публикуван в сайта на Българската патриаршия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase