Архив: Булфото

Национална асоциация "Поход за семейството" се обяви против приемането на проекта за "Национална стратегия за детето 2019-20130".

На пресконференция бяха представени основните цели и приоритети на новата национална асоциация, която е обединение на различни неправителствени организации.

Като асоциация организацията е учредена в началото на тази година. Поводът за обединение е Проектът на "Национална стратегия за детето - 2019-2030 г.", който е публикуван за обществено обсъждане. Очаква се той да бъде разгледан от парламента в първото тримесечие на тази година.

Още по темата

Ивайло Тинчев, заместник-председател на УС на Националната асоциация "Поход за семейството", заяви, че в този му вид документът въвежда скандинавския модел на грижа за семейството, в което фокусът изцяло е върху детето. Така, ако сработят мерките, заложени в стратегията, 66% от българските родители ще бъдат подложени на наказателно преследване, защото признават, че са наказвали децата си физически.

Сред аргументите против стратегията са, че тя нарушава грубо Закона за нормативните актове и към нея липсва финансова обосновка и предварителна оценка на въздействието.

Тинчев бе категоричен, че държавата не трябва да изземва функциите на родителите и да контролира методите на възпитание на децата им, а трябва да помага и съдейства в поощряване на отговорното родителство, съобщава БТА.

Вместо стратегия, фокусирана върху детето, от Асоциацията настояват за цялостна стратегия за семейството, която да сработи за справянето с демографската катастрофа. Освен това от асоциацията пледират и за по-обширна реформа и замяна на досегашната Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/ с Държавна агенция за семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase