fallback

Преди две седмици във Велико Търново припламна първата искра на масовите протести из страната. Тогава стотици великотърновци се обявиха срещу високите цени на горивата и картелите. В следствие на това Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и започна проверка.

Oще по темата

В неделя вечерта напрежението в града ескалира. Около 17:30 часа вече хиляди граждани се събраха и започнаха демонстративно да пресичат пешеходна пътека на възлово кръстовище в града, като по този начин блокираха както пътя София – Варна, така и редица кръстовища във Велико Търново. Полицията се наложи да спре движението.

"Полицията се държа много достойно по време на протестите. Исканията ни са съвсем нормални – по-добър живот в България. Няма никакви политически сили намесени в протеста ни. Най-вероятно националният протест ще се случи спонтанно. Няма организация между отделните градове. Политиците са част от нас – може да ги подкрепим, но може и да ги свалим", подчерта организаторът на протестите във Велико Търново Пламен Копанов.

"Търпението ни отдавна е преляло. Цените на горивата са свързани с много фактори. Появата на Валери Симеонов на тези протести беше наглост. Явно търговците на горива са се разбрали помежду си", отбеляза протестиращ.

Гражданите настояват за цялостна промяна на политиката на държавата по линия на картелите – от горива, до лекарства. "Народът трябва да контролира политиците, иначе пред никого не отговарят", изтъкна Светломир Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Цецо

преди 5 години

До До ЦецоМисля, че ти първо трябва да научиш дефиницията за пазар и чак тогава да се опитваш да даваш мнение по тези въпроси! А 18% е намаляла цената на петрола от началото на октомври досега, но явно това изобщо не е в полезрението ти?!? Прочети нещо и за картелните споразумения и какво причиняват те на пазарите... а колкото до хората, които искат-не искат купуват горивата дори и при тези високи цени, обяснението е просто... нямат друга алтернатива, точно заради картела!!!

44

Анонимен

преди 5 години

Тук много бъркат ПАЗАРНАТА цена с цената на петрола.Двете неща естествено нямат нищо общо. Петролът може да спадне с 50%, а производителите на горива да продават с 50% повече, стига да има ПАЗАР, а именно хора, които да купуват. Айде всичките умници по-солу да научат елементарни термини от икономиката и тогава да се изказват, че много ниско стана нивото.

43

До 36

преди 5 години

Айде ти, не-отворко, ни разкажи как се определя цената на бензина (да речем) в България и колко според теб е печалбата. Сигурен съм, че нямаш идея.Защото всеки може да говори наизуст и в тази държава всички на този принцип трупат дивиденти. Това разбира се е нормално, защото материалът не може да мисли (ти си доказателство) и лесно се връзва на популистки вопли.

fallback