Снимка: архив, Булфото
fallback

Вътрешният министър Младен Маринов разкри няколко причини за войната на пътя, която води до стотици жертви годишно.

"Единият проблем e чисто финансов, тъй като за изграждане на пътищата са необходими много средства. Другият проблем са превозните средства, по-голямата част от които са стари и неотговарящи на условията. Третият много важен проблем е поведението на водачите, на които по някакъв начин им се внушава, че всичко друго е виновно, но не и самите те и това трябва да се промени", каза той пред "Монитор".

Oще по темата

Според него ще има по-добър контрол, ако Законът за движение по пътищата се раздели на три - за движението, за пътните превозни средства и за водачите.

Попитан къде бърка България в организацията на движението по пътищата, Маринов коментира, че МВР се опитва да отговори на този въпрос, привличайки други институции.

"Наистина има проблеми с пътната безопасност и ние правим всичко възможно да влияем на този проблем. Той касае общата работа на много институции и може би има проблем в координацията", каза още Маринов и посочи, че хората трябва да разберат, че съдбата е в техните ръце, защото според статистика в 96% от случаите катастрофите са по вина на водачите.

"Основната ни дейност е да засилим контрола. Част от техническите средства вече са закупени и дават своя принос. Следващата стъпка е да изградим единен център за обработка на нарушенията, което ще повиши с 50% ефективността на тези средства", каза още министърът.

На въпрос дали има ефект от увеличаването на глобите по пътя, той отговори, че само по себе си то е добро, но трябва да е в комплекс от действия.

"Ако глобата е висока, но няма гаранция, че тя ще бъде платена, няма смисъл от нея. Трябва да има неотменност на наказания - т.е. ако някой е нарушил, той трябва със сигурност да си поеме отговорността", каза Маринов.

Попитан дали е "за" или "против" идеята за видеорегистратори във всяка кола, Маринов отговори, че я подкрепя.

"Така ще се избегнат много конфликти с останали участници в движението и ще помогне на нас като органи, които обслужват местопроизшествия. Мисля, че това ще действа дисциплиниращо на шофьорите, но законодателят ще реши", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

gele

преди 5 години

а у кревата няма ли да сложат видеорегистратори за да се види как е спал шофьора, а може и у толет....ната още по добре

62

Дими

преди 5 години

Когато колите не отговарят на изискванията... Има гратски транспорт, който е по евтин от това човек да ползва автомобил.

61

Преспов

преди 5 години

Пътят може да е причина за птп само ако става въпрос за дупка, или някакво друго несигнализирано нарушение на повърхността му. Всичко останало се свежда до умствените способности на водача на мпс.

fallback