Снимка: pixabay.com


България е с най-лоши показатели по брой на загинали и ранени в катастрофи в ЕС. От началото на годината във войната на пътя животът си са загубили повече от 460 българи, сред които 24 деца.

Какво трябва да бъде направено, за да има по-малко жертви?

Още по темата

Надежда Атанасова и Димитър Митев - родители на загиналия моторист - Боян Митев и Валентина Григорова, оцеляла в катастрофа, коментират темата в "Денят ON AIR".

Преди 2 години синът на Надежда и Димитър бива блъснат от таксиметров шофьор, който прави неправомерен обратен завой.

Майката на загиналия каза пред Bulgaria ON AIR, че все още няма влязла в сила присъда и се чака решение. Таксиметровият шофьор е трябвало да лежи 3 години и 4 месеца, но на втора инстанция становището е намалено на 3 години.

"Ако този човек се измъкне с условна присъда, това означава, че генералната превенция на закона я няма. Всички други нарушители след него ще могат да си позволяват такива действия - да карат неправоспособни, да правят нарушения, да убиват хора по пътищата и да остават безнаказани", коментира бащата на загиналия моторист.

Валентина Григорова е оцеляла след катастрофа с мотор, където тя и спътникът ѝ са блъснати от шофьор на автомобил. Мотористът умира на място, Валентина претърпява 4 операции, а виновният водач получава условна присъда и му се отнема книжката за 4 години. По нейните думи закони има, но те не се спазват и това довежда до състоянието ни.

"Искаме по-адекватни решения относно неправоспособни водачи, които нямат култура на пътя. Искам да призова шофьорите да бъдат по-внимателни", коментира Григорова в "Денят ON AIR".

Родителите на загиналия моторист са категорични, че промените в закона са наложителни.

"Трябва да има ефективни присъди. След като нарушаваш закона, трябва да си понесеш последиците. Не е непредумишлено. Ти нарушаваш закон, значи извършваш умисъл", настоя Надежда Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase