Снимка: Булфото, архив

В последните години България е на първо място по смъртност по показател убити на 1 милион жители - 96, при средно ниво за държавите членки на ЕС - 49.

Още по темата

От началото на годината са загинали 24 деца или цял един училищен клас в катастрофи. Черната класация оповести МВР шефът Младен Маринов на конференция на високо ниво, организирана от подчинените му и Европейската комисия.

Заради войната по пътищата до 12 декември Маринов ще предложи на правителството конкретни мерки за подобряване на безопасността по пътищата до 2020 г. Една от тях е купуването на нови камери за следене на скоростта по пътищата.

Статистиката показва 30% спад на смъртността в катастрофи през периода 2011-2017 г. спрямо периода 2001-2010 г., но въпреки това пак сме начело на негативната класация.

Според Маринов подготовката на шофьорите, пътната инфраструктура и безопасността на автомобилния парк са основните фактори за подобряване на ситуацията.

Високият пътен травматизъм при децата, смъртността сред младите хора и ръстът на жертвите при възрастните са основните тревожни тенденции според докладите на МВР.

Маринов отчете, че вече са взети мерки за засилен контрол над шофьорите и колите, ще се поставят и нови камери, а инфраструктурата по пътищата ще бъде изградена така, че да не позволява бързо шофиране, особено в населените места.

Според него инцидентите на пътя са предотвратими: "Човешки грешки са причина за 96, 5 % за катастрофите в страната".

Вътрешният министър смята, че липсата на дисциплина, нетолерантното и агресивно поведение са проблеми, с чиито справяне трябва да се ангажират всички.

"Решаването на проблема до голяма степен е зависимо от човешкия фактор. Считаме, че от критична важност е да насърчим промяна в поведението на всеки един гражданин", каза още Маринов.

По думите му едва 0,5% от всички случаи причина са пътните условия, а техническата неправност е причина за 0,07% от произшествията.

"Тези фактори, обаче са предмет на широка обществена дискусия", каза той и посочи, че за това е особено важно да се работи за въвеждане на транспортна система, нетолератна към грешките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase