Снимка: Булфото, архив

БАБХ ще предприеме сериозни мерки, за да опази индустрията от африканската чума, защото в противен случай ще има сериозни икономически последици. Това обяви шефът на агенцията д-р Дамян Илиев, след като днес беше потвърдено първото огнище на зараза у нас.

Още по темата
Още тази вечер всички свине в село Тутраканци, където животните са дали положителни проби, ще бъдат евтаназирани и загробени.

"През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. За нас не е изненада, че това се случи, защото това е един изключително агресивен и устойчив вирус и мерките, които ние приложихме, се основават на това по какъв начин най-вероятно се предава вирусът – чрез диви прасета или предаване чрез човешката дейност, особено храни с произход свине“, каза още д-р Илиев.

"Ние имаме изключително добра индустрия, която като мениджмънт се равнява с най-развитите страни като Дания – говоря като оборудване и генетичен материал. Трябва да опазим тези ферми, за да продължат да бъдат на пазара. Иначе последиците ще са много сериозни и икономически. Опасността идва от прасетата от „заден двор“, защото практиката е такава, че стопаните обикновено правят единичен опит да си лекуват прасетата и ако това не се случи, ги приколват“, каза още той, цитиран от "Фокус“.

Според него големият проблем за България би бил, ако африканската чума приближи големите стопански ферми.

А иначе заразата най-често се пренася чрез месото.

Вирусът се предава и от опаковки, в които е имало заразено месо.

"Затова сме предвидили мерки, свързани с контрол върху обсегите, които са около сухоземната граница с Румъния, и с контрол по внасянето на месо от свине. Но рискът е огромен, защото хващаме не само продукти, а и месо в багажници на автомобили – хората са тръгнали на почивка и си носят храна за пикник. Тези хора идват от страни, в които има африканска чума. Затова и с АПИ сме се разбрали всички паркинги, където спират автомобилите, да бъдат почиствани и боклуците да бъдат своевременно унищожавани. Под контрол са и корабите и фериботите. Това се отнася за всички граници на България“, обясни д-р Илиев.

По думите му всички превозни средства, в които се открие свинско месо, се дезинфекцират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase