Снимка: Булфото, архив

Първи случай на африканска чума по свинете в България е потвърден от лабораторни изследвания. Положителни са пробите за африканска чума по свинете от провадийското село Тутраканци, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев.

Още по темата
Ограничената зона за вход и изход на животни и животински продукти е 10 км, като в нея попада и село Бозвелийско.

Това е първият потвърден случай на африканска чума.

Преди време имаше съмнения за други две огнища, но пробите от предишните сигнали бяха отрицателни.

Директорът на областната агенция по безопасност на храните Златина Димова каза, че се изчаква потвърждение с втора проба, резултатът трябва да излезе докато заседава щабът. При потвърждение и на втората проба предстои умъртвяване на животни.

В Тутраканци има 23 прасета. В Бозвелийско има 58.

Директорът на дирекцията по здравеопазване в БАХБ Георги Чобанов обясни за втората проба, че става въпрос за една проба, която обаче се тества по няколко възможни метода, за да се уточни със сигурност.

Той обясни, че вчера в Румъния е било обявено огнище на около километър и половина от границата с България.

Притесненията ни са, че заразата е проникнала по аналогичен начин, както в Румъния - няма как да е от контакт чрез прасета, а е пренесена чрез човек, допълни той, цитиран от БТА.

Чобанов предупреди, че вирусът на африканската чума по свинете е изключително лесно разпространима заразна болест и много устойчива в околната среда. Той засяга само домашни, диви и декоративни прасета, но може да бъде пренесен от хората чрез дрехи, чрез фуражи и др.

Стоян Пасев пък допълни, че на територията на областта се гледат около 68 000 прасета без домашните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase