Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Разливът от мазут от потъналия край Созопол кораб не е овладян, алармираха от Сдружение "Да запазим Корал".

Снимки от дрон показват, че разливът е стигнал почти до Свети Влас, а на плаж Корал продължават да излизат катранени топчета.

Замърсеното море всеки ден изхвърля и мъртви делфини. Първият сигнал, че морето изхвърля мазут от потъналия кораб "Мопанг" в созополския залив беше получен в началото на август.

Oще по темата

"Имаме снимки с дрон от тази сутрин, на които ясно си личи, че петното е от "Мопанг" до Созопол и стига почти до марината на братя Диневи. Тоест, това са километри, то продължава да си извира и излиза", подчерта Атанас Русев от Сдружение "Да Запазим Корал"

Според природозащитниците северният вятър, който се очаква тази седмица, и теченията ще разнесат мазутното петно до плажовете в Слънчев бряг, съобщава Bulgaria ON AIR.

Русев алармира, че освен мазут през последните дни морето изхвърля и по две, три мъртви делфинчета. Засега не намира връзка между тяхната смърт и мазута във водата.

От Сдружението призовават за спешни мерки, за опазване на Черно море. Според природозащитниците замърсяването с мазут е огромен проблем за българското Черноморие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

До 30

преди 5 години

"ИНСНПЕКТОР БОРИСОВ ЛИЧНО ИНСПЕКТИРА ДУПКАТА." Не е дупка, а са хиляди малки дупчици по резервоара, от които църцорят тънки струйки нафта. Целият корпус е тотално кородирал. Не знам как ще източват, като металът е пред разпад от корозията и сигурно ще се разпадне на прах? По TV даваха подводни филмчета от огледа.

45

До 11

преди 5 години

"Е, накрая ос*ха и черноморието! Да не могат да си изплакнат зад*ците нашите политици и управляващи. Жалко и за палатите които настроиха по БРЕГА на морето ни."Спокойно. Всички палати по морето ги построиха червените олигарси и мутри с откраднатите от нас пари. Така че не ги жалете. Да му мислят те как ще се плакнат.

44

До 31

преди 5 години

"Винаги на място и след събитията! Forever!" Да, понеже комунистите за 75 г. се справиха с този проблем. Браво! Корабът е потънал преди 100 години, така че досега можеше да направят нещо. Но те обичат да не правят нищо, а само да крякат.

fallback