Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 16.08.2018

Овладяха изтичането на мазут от кораба край Созопол

Овладяно е изтичането на мазут от потъналия преди век кораб в Созополския залив.

Плавателният съд е силно корозирал и източването на горивото трябва да се прави много внимателно, за да се избегне всякакъв риск от инциденти, обясниха от Морската администрация пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Пробойните в плавателния съд обаче вече са запушени. Водолазите са установили, че изтичането на мазута става през нитовете на кораба.

Вече е ясно, че американският параход "Мопанг" е бил с пълни резервоари , когато е потънал. В кораба е разлято около 100 тона гориво.

Източването на горивото ще започне едва когато спадне вълнението на морето. Това ще стане не по-рано от 25 август.

Очакват се предложенията и офертите на единствените две фирми у нас, които разполагат с необходимата техника за подобна операция.

В понеделник местният кризисен щаб в Областна управа – Бургас трябва да разгледа офертите и да ги внесе в Министерския съвет. Там разходите по операцията трябва да бъдат одобрени.

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 месеца

Това е бил първия параход на мазут в света предаде ТАСС...

12

Анонимен

преди 9 месеца

Бате кажи дей туй кораб да набирем малко жилязу. С мазута ша го бирем немайте грижа.

11

Анонимен

преди 9 месеца

Да захранят хъба Балкан. Ето го дългоочакваната диверсификация с американски петрол. Американците трябва да го таксуват. Не бива българските власти да откраднат американския петрол и мазут. Задължително да се поиска разрешение от американския посланик.