Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Увеличава се броят на учениците в Русе, които искат да работят през лятната ваканция. Бизнесът е доволен, тъй като това компенсира недостига на кадри, най-вече в сферата на услугите. В същото време обаче и децата, и работодателите искат да се облекчи режимът за издаване на разрешителни, съобщава Bulgaria ON AIR.

Георги е последна година ученик и работи като сервитьор в русенско заведение. Казва, че шефът му трудно се е съгласил заради обемната документации за непълнолетни. Това важи за повечето работодатели.
Oще по темата


От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе настояват социалното министерство да облекчи изискванията, особено при наемане на ученици между 14 и 16 години. Сега децата трябва да представят цели 22 документа.

От инспекцията по труда се стараят да дават бързо разрешителните. Те обаче важат само за определено работно място, а не за цялото лято.

До момента са издадени 75 разрешителни за работа през лятото на непълнолетни деца от Русе, най-вече за бармани и сервитьори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 5 години

Децата ТРЯБВА да работят. Трябва да се научат на труд и че пари не се вадят лесно. Едно време когато работех в САЩ забелязах ,че дори на средната класа децата работят през ваканцията или след училище. Запознах се със семейство от високата част на среднта класа с яхта и къща на плажа а две от трите им деца - ученици подреждаха стоки в близкия супермаркет след училище по няколко часа. Не знам защо при нас е България битува мнението ,че едва ли не това е нередно и унизително.

77

Ами

преди 5 години

Международната организация по труда е забранила детския труд, но у нас бизнесът за пореден път, подкрепен с липсата на читави закони, е в задоволство. 20тина документи и хайде МОТ у лево! Урааа, ликуй народе, ведно с избегалите пораженски в чужбина, дето все не са разбрали, че никой не им се радва на бягството и се обаждат тука неясно защо.

76

старшинката

преди 5 години

Да вземете и вие (днес бъгъ) ученици за списвачи да си назначите, че да ви се вдигне малко качеството! Иначе ще продължаваме да си четем странности и ще се дивим на умението да съчетавате времето и пространството ... "Те обаче важат само за определено работно място, а не за цялото лято."

fallback