Снимка: архив, БулФото

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването на ManpowerGroup "Недостиг на таланти 2018", което включва над 600 компании.

Във времена, в които има повече работни места, отколкото квалифицирани служители, 68% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри, показва изследването.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%).

Освен това 11 на сто от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения - комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

"Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния", казва Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани, цитиран в прессъобщение.

"Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план".

За своята анкета ManpowerGroup е попитала 39 195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти.

Кои са най-трудните кадри за намиране в България, четете на Investor.bg

Коментари Напиши коментар

729

Анонимен

преди 3 години

Къде бяха работодателите в периода 2008 - 2009-та година? Тогава имаше много млади хора, току-що завършили висшето си образование. Повечето не бяха наети поради липса на задължителните 3 години стаж. Имаше масови съкращения, а младежите без опит обикновено не получаваха шанс да започнат дори за 600-700 лв.. Тогава доста от тях заминаха за чужбина, а тези които не успяха - станаха фрилансъри, самонаети лица и т.н. Нищо чудно, че сега - 10 години по-късно - няма и няма да има кадри!

728

Колев

преди 3 години

Менпауър България няма много допирни точки с онзи МП. Факт, че в тази фирма работят изключително неграмотни хора, които са чували човешки ресурси от филмите и в. Капитал. Те не са критерий. Имаме прекрасни работници и страхотни деца, които обаче са израстнали в ерата на интернет и са пътували в чужбина - и знаят, че там е хубаво и се плаща. В България нямаме и бегла представа как се работи по света. Няма нищо общо с българския феодализъм. Това е кризата.

727

Анонимен

преди 3 години

До АнонименубочениеБез коментар