Снимка: Reuters

Човек или животно – няма значение, на всеки трябва да се помага. Така е възпитан Сафет Халил, героят от село Зарица, който миналата седмица приюти премръзнали щъркели в дома си и отприщи вълна от съпричастност към животните в цялата страна.

Щъркелите не са единствените, спасени от Сафет. Мъжът се грижил за сираче, вадил хора от 30-метрови преспи, пренасял е болни и родилки.

На 15-годишния Стоян от дома за сираци в Главиница давал храна и пари, а като навършил пълнолетие, го взел вкъщи.

Още по темата

30-годишният вече мъж, който е с лека умствена изостаналост, и досега помага в стопанския двор. Сафет не го е осиновил официално, но го има като свое родно дете.

Отделно с жена си Хабибе имат дъщеря и син. Радват се и на внук, пише "24 часа".

На Сафет разчитат за снегопочистването в селото заради техниката, с която разполага. Не е оставил селото без хляб в най-тежките зими. Извозвал е родилки и болни на хемодиализа.

Вадил е хора от 3-метрови преспи.

Сафет Халил е земеделски производител. Семейството му има 100 дка земя, сеят тикви, чубрица и слънчоглед.

Отдавна обаче Сафет се е отдал на техниката и е оставил със земята да се занимават по-младите. Преди години купил стопанския двор на бившето ТКЗС и разположил селскостопански машини, с които оре и сее в селото.

Сафет и приятелите му, които се грижат за измръзналите щъркели, така са възпитани – да помагат на всеки в беда.

Казват, че щъркелите за тях са благородни птици. Така знаят от предците си, които в минали години са подслонявали на застрашените от бялата смърт прелетни птици.

След като се прочу като спасителят на щъркелите Сафет получи хиляди посланията в социалните мрежи.

На Сафет Халил бяха връчени поздравителни адреси от министъра на околната среда Нено Димов и от областния управител на Силистра Ивелин Статев. Такива получиха и кметът на Зарица Феджри Билял, и Левент Садък, който е бил рамо до рамо със Сафет при спасяването на щъркелите.

Екоминистърът изпрати и специален подарък за Сафет - екопечка на твърдо гориво.

"Знам, че щъркелите са божествени птици, символ на здраве и дълголетие. Спасих петте щъркела и го направих със сърце и съвест. Нека тези щъркели да донесат на всяко семейство, без значение религия, етнос и вяра, благословение, здраве и късмет", сподели Сафет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase