Общ преглед

Ритуалът "Джамал" прогони злите сили и благославя за здраве и берекет в русенското село Кошов на Ивановден.

Маскарадната игра е вписана през 2010 г. в националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища-България".

Кметът на селото Михаил Маринов, който е един от участниците в ритуала, припомни историята на Джамала - зимна обредна игра в периода след Мръсните дни, изпълнявана по Ивановден от ергени, водени от женен мъж. Заедно те разиграват чучело в животинска форма, наречено Татунчо. Играта на маскарадната дружина цели да създаде ред, "да подреди света след хаоса", настъпил с края на старата година и с изминалите Мръсни дни.

Ритуалът датира от 1875 година. По Ивановден Татунчо ходел по къщите да гони злите духове и да благославя за здраве и берекет. Постепенно маскарадният обред бива забравен, но през 1976 г. инициативни самодейци успяват да го възстановят.

В ритуала днес участваха двайсетина души, сред които и шестмесечно момченце. Окиченият с тъкани кърпи и козяци Татунчо, носен от двама души, бе воден от облечен в кожи мъж, наречен Хаджибаба. Водачът първо отведе чудатото същество в къщата на кмета. Там бе поискано разрешение да се обиколи селото. След това обредната игра бе представена в двор на къща в стар стил.

Покрай Татунчо и Хаджибаба играеха мъже, чиито лица бяха скрити с маски. Те са направени от кратуни, украсени с кичури от кълчища, а за шарените им носове са използвани дръжките на кратуните. Мъжете обикаляха ритмично около Татунчо. Те пееха и размахваха дървени саби, и се удряха по гърбовете, на които имаха поставени възглавници от овчи кожи.

Маринов обясни, че в последните години ритуалът не е изпълняван в селото. Той е бил представян основно на фолклорни събори, фестивали и празници, където е печелил много награди. Идеята е обредната игра да бъде изпълнявана вече всяка година на Ивановден в Кошов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар