Снимка: visualhunt.com
fallback

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи днес дали в 14 града окончателно цената на ВиК услугите ще се повиши. По разчетите на регулатора цените ще поскъпнат между 2% и 20% в различните области. Поради поредното поскъпване, днес в 10:30 часа БСП организира протест пред сградата на КЕВР в София.

"Една трета от София е без канализация, качеството на питейната вода в определени райони е влошено, регулаторът отчете близо 50% загуби, и на всичкото отгоре увеличават цената. Хайде, моля ви се!", подчерта народният представител от БСП Калоян Паргов.

Oще по темата

Бившият член на КЕВР адвокат Милена Миланова обясни, че бизнес планът за Софийската вода включвал в себе си няколко привилегировани постановки.

"Първата беше, че в рамките на 5 години, операторът предвиждаше да направи по-малко инвестиции въпреки увеличената с почти 47% цена на водата за този срок. Това е благодарение на нормата на възвръщаемост, която беше дадена на Софийската вода по незнайно какви аргументи", отбеляза тя.

По думите на Паргов БСП е направила предложение, съобразно конвенция на ООН, цената на водата да бъде съобразена с дохода като процент или т.нар. социална поносимост на цената.

"Социалната поносимост на цената на водата е реалната възможност пазарът да плати за услугата, която се предлага. Това е обективна икономическа величина. Цялата конструкция на бизнес плана се гради на тази концепция – ако потребителят не може да си позволи услугата, то той няма да я купи", посочи адв. Миланова в студиото на "България сутрин".

Юристът заяви пред Bulgaria ON AIR, че секторът е неглижиран от години и реформата все не се случвала, поради което е в толкова лошо състояние. "Регулираме цените и качеството на услугите, а нямаме лиценз", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 6 години

До хИДРОИНЖЕНЕРЩе се съглася с теб, че загубите на вода във водоснабдителните системи нямат значение щом няма дефицит, ако приемеш да ти ги начислят и сетне ги заплатиш от собствения си джоб.

38

Анонимен

преди 6 години

До хИДРОИНЖЕНЕРЧовека ти го каза . Др. Иван Костов прави комплот срещу правителството , защото го погнаха за приватизацията . А Иван Иванов му е пръв довереник , а сега е Председател на КЕВР. Костов загроби Държавата с 40 милиарда лв. та сега ще му пука за народа .

37

хИДРОИНЖЕНЕР

преди 6 години

Тука нещо не се връзва. Системите са от преди доста години. Това ,че има загуби няма никакво значение при условие, че няма дефицит на вода. И при услови е,че водата е от гравитачен водоизточник/че не се ползуват помпи. В София специално не се ползуват помпи ,защото водата идва от язИскър. Дали тя ще мини по реката или ще се инфилтира в подпочвените е без значение. Което значи ,че софиянци следва да имат най ниската цена на водата. Защо има я увеличават така и те мълчат като *** на заколение

fallback