Снимка: visualhunt.com

ВиК дружества са искали поскъпване на водата заради несъществуващи пречиствателни станции. От комисията за енергийно и водно регулиране не отговориха кои са операторите, но заявленията били отхвърлени.

Още по темата
Въпреки това обаче водата в 14 области ще поскъпне с до 20% от 1 януари.

От регулатора обясниха, че цените са заложени в бизнес плановете на дружествата, които преди това са одобрени от местните общински съвети и кметовете.

В замяна - качеството на питейната вода се очаква да се подобри. 

Иван Иванов, председател на КЕВР, посочи, че при несъответсвия и ако инвестициите са по-малко от заложените, те ще бъдат отразени чрез намаляване цената на водата.

Според ресорния министър се спекулира с цената на водата. Николай Нанков заяви, че ще се предложат законови изменения, с които най-бедните групи от населението да получават безплатния минимум водно количество по подобие на енергийните помощи.

"Всеки има право да протестира, но е интересно как виждаме в един и същи ден в едно населено място искания за финансов ресурс за ВиК инфраструктурата и организиран протест срещу покачването на цената", отбеляза той, предаде bTV.

Нанков подчерта, че качествената услуга струва пари и това трябва да бъде ясно.

Министърът добави, че услугата за предоставяне на вода за питейно-битови нужди и пречистване на отпадните води, освен икономическа, има и много сериозна социална компонента и затова имаме независим орган - КЕВР, който следи за спазването на всички критерии.

Нанков посочи, че всички искаме нормално качество, нормални количества, адекватно водоподаване, при гарантиран 24-часов режим на подаване и това изисква ресурс от страна на ВиК операторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase