Снимка: visualhunt.com
fallback

ВиК дружества са искали поскъпване на водата заради несъществуващи пречиствателни станции. От комисията за енергийно и водно регулиране не отговориха кои са операторите, но заявленията били отхвърлени.

Oще по темата
Въпреки това обаче водата в 14 области ще поскъпне с до 20% от 1 януари.

От регулатора обясниха, че цените са заложени в бизнес плановете на дружествата, които преди това са одобрени от местните общински съвети и кметовете.

В замяна - качеството на питейната вода се очаква да се подобри. 

Иван Иванов, председател на КЕВР, посочи, че при несъответсвия и ако инвестициите са по-малко от заложените, те ще бъдат отразени чрез намаляване цената на водата.

Според ресорния министър се спекулира с цената на водата. Николай Нанков заяви, че ще се предложат законови изменения, с които най-бедните групи от населението да получават безплатния минимум водно количество по подобие на енергийните помощи.

"Всеки има право да протестира, но е интересно как виждаме в един и същи ден в едно населено място искания за финансов ресурс за ВиК инфраструктурата и организиран протест срещу покачването на цената", отбеляза той, предаде bTV.

Нанков подчерта, че качествената услуга струва пари и това трябва да бъде ясно.

Министърът добави, че услугата за предоставяне на вода за питейно-битови нужди и пречистване на отпадните води, освен икономическа, има и много сериозна социална компонента и затова имаме независим орган - КЕВР, който следи за спазването на всички критерии.

Нанков посочи, че всички искаме нормално качество, нормални количества, адекватно водоподаване, при гарантиран 24-часов режим на подаване и това изисква ресурс от страна на ВиК операторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

Обирджии! За ноември са ми фактурирали 60 кубика вода! При положение, че всеки месец плащам сметки от порядъка на 30 лв. Отидох да ми обяснят защо плащам два пъти едно и също потрубление, и в едната в другата фактура от 136 до 156 кубика, тя ми обяснява как вярно било.

18

Анонимен

преди 6 години

При повишаването на цените всички използват думичката "качество". Каквото и да означава тя, всички я намразиха. Във всички случаи монополистите издевателстват над бедния народ.

17

Елена

преди 6 години

Това е геноцид над българския народ и нищо друго.

fallback