Снимка: Булфото
fallback

Властите обогатиха добре известния инструментариум, с който обяснява водните бедствия. Ден след трагедията в Бургаска област, при която загинаха трима души, виновни се оказаха синоптиците, които не прогнозирали правилно колко лошо ще е лошото време, пише „Сега“.

Това се случва, въпреки че през пролетта Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че 205 язовира са неизрядни, само 5 са изпълнили предписанията за укрепване, а 30 са в много лошо състояние. Почистването на речните корита също е вечен проблем.

Oще по темата

Вчера обаче представителите на властта се обединиха около заключението, че държавните институции са си свършили перфектно работата и подчертаваха при всеки повод, че държавните язовири в област Бургас нямат принос за бедствието.

"Синоптиците ни са си свършили добре работата", коментира пред Сега" проф. Христомир Брънзов, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Още на 23 октомври от службата му са обявили оранжев код за опасно количество валежи, което означава, че могат да паднат от 30 до 60 л на кв. м за денонощие. "На 24 октомври отново бе обявен оранжев код за 16 области, а в 12 часа - за Ямбол, Хасково и Бургас. На 25-и сменихме кода за Бургас в червен, тъй като отчетохме предишното количество валежи", коментира той.

По думите му синоптиците не могат да прогнозират къде точно колко количество дъжд ще падне. "За Бургаска област паднаха 120 л за двата дни, което и беше прогнозирано и своевременно подадено към Гражданска защита и МОСВ", посочи проф. Брънзов.

Той определи като некоректно сравнението с американската метеорологична служба, която получава в пъти по-голям ресурс от българския. "Ние нямаме дори автоматични дъждомери, с които веднага да се отчита количеството паднали валежи", коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Крум Бургаски

преди 6 години

Дъждът беше нормален. Нито за жълт нито за червен код. *** правителство пак други обвинява. Още през 94,95 година започнаха проблемите в този район. И преди имаше бедствия,но мерки никой не е взел.

43

MM333

преди 6 години

Аз предлагам да застреляме синоптиците за да няма повече наводнения и невинни жертви.

42

Голям прос

преди 6 години

Един е ББ и ЦЦ е неговият пророк!

fallback