Снимка: bTV
fallback

Общ преглед

Стари родопски къщи постепенно се превръщат в руини, а с тях изчезва уникалната архитектура на домовете в Смолян и селата около него. Някои от тях са паметници на културата.

Къщите са строени през 19 век, а две века по-късно наследниците им просто са се отказали от тях. Основната причина е, че имат по няколко наследника и собствеността е спорна. От общи обаче къщите са се оказали ничии.

Така например е с Коста-Радевата къща в Долно Райково. Постройката е опасна, защото се намира на една от натоварените улици в Смолян.

Общината не предприема нищо, защото къщата има собственици. Няма и как бъде съборена като опасна, защото е паметник на културата.

Преди време общината ремонтирала къщата, но наследниците я осъдили заради това.

"Според мен след като е реституирано това нещо, всеки би следвало да си спазва закона за собствеността и да се грижи за собствеността, или най-малкото което е да се инициира някаква законодателна промяна да се придобие собственост било то от държавата или общината на такъв вид сгради и то на разумни цени", коментира пред bTV зам.-кметът Марияна Цекова.

Нерадостна е и съдбата на Пангаловата къща – бивш музей, посещаван от много туристи.

В близост до нея има група от къщи, обявени за архитектурен резерват. Там се намира и Музеят на Ласло Наги.

Личи си кои са къщите с по един наследник – възстановени са. Там, където собствеността е спорна, цари разруха.

"Родопската архитектура си отива$, казва с болка актьорът и общественик Никола Пашов и допълва: "Някакъв закон местен, ако така се отнасят наследниците на дадена къща – 1, 2, 3 години да търпиш, но това са над 20 години, въобще никой не се явява от тях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Дедо

преди 6 години

Няма нищо вечно, ако не сега след години ще се изравни със земята.

8

,,,

преди 6 години

А когато има спор за наследници не може ли ако не могат да се разберат заинтересованите наследници да отидат в съда и имота да се направи съдебна делба. Казвам го от личен опит. Съсобственик съм с роднини на вила и съответните роднини не искат нито да купуват нито да продават. Адвокат ме посъветва да се опитаме да се разберем помежду си ако не съдебна делба в съда. Не знам това рещение ли е

7

стар номер

преди 6 години

Не може държавата да обяви нещо за паметник на културата,а след това да задължава собственика да го поддържа!Това е законодателен абсурд!Нагледал съм се на законови дивотии!В древния Рим,когато един закон не е работел,вносителя са го принуждавали да се самоубие!Тука от депутати ги правят министри!

fallback