Мая Манолова. Снимка: архив, БулФото

Търси се компромисно решение за удовлетворяване на исканията на протестиращите в Бобов дол съкратени миньори. Това каза омбудсманът Мая Манолова след среща с тях на входа на ТЕЦ "Бобов дол".

Преди пристигането на националния омбудсман с бившите работници отново се опита да разговаря директорът на Мина "Открит въгледобив" Харалампи Златанов. Миньорите обаче не пожелаха да чуят предлаганото от него споразумение, предаде БТА.

Според Златанов мината не е в състояние да изплати исканите накуп пари от бившите служители на дружеството, които включват заплата за месец ноември, обезщетения за съкращение и ваучери за храна за 4 месеца.

Целта ни е да намерим решение и двете страни да са доволни, и дружеството да може да плати забавените суми и съкратените работници да продължат да живеят, каза Манолова. Тя уточни, че се водят преговори първоначално да бъдат изплатени поне ноемврийските заплати.

Миньорите категорично отказват да приемат по 100 лева месечно в рамките на 6 месеца, както предлага ръководството на мината. Те заявяват, че няма да прекъснат протеста си и че дори ще блокират и жп линията, чрез която на ТЕЦ-а се доставят въглища.

Към 13 часа има спрени около 20 камиона, които извозват въглища за топлоцентралата. Преговорите продължават.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase