Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Наредбата за безопасността в асансьорите, която предвижда в съоръженията да има системи за безопасност, трябва да бъде спазвана от първи януари 2017 година. Става въпрос за система за аварийно известяване, която отговаря за връзката между кабината и дежурните техници. В предаването "България сутрин" обаче стана ясно, че наредбата не е нова, тя е още от 2014 година.

"Тези разговорни устройства трябваше да бъдат поставени от октомври месец 2014 година до декември 2016 година", обясни Нели Карипова, главен директор на "Инспекцията за държавен технически надзор".

Oще по темата

"С влизането на наредбата в сила бяха приети 10 мерки за подобряване на безопасността на асансьорите. Те са избрани така, че да могат да осигурят както безопасност на хората, които пътуват в асансьора, така и на обслужващия персонал", допълни тя.

Карипова подчерта, че от Инспекцията не могат в момента да проверяват и санкционират затова, че не са поставени разговорните устройства, когато срокът е до 31 декември.

Проверките, които ще се извършват догодина и техническите прегледи, които ще бъдат правени на тези асансьори, ще включват проверка за изпълнението на всички мерки.

В жива връзка репортер на Bulgaria ON AIR се срещна с Дилян Пенчев, собственик на асансьорна фирма, който тества какво би се случило, ако токът в сградата спре или ако има повреда в асансьора между етажите. Свързаха се и с дежурния диспечър.

При инсталирането на устройството се проверява дали GSM връзката навсякъде има обхват и дали работи. Много малко от асансьорите у нас обаче отговарят на новите изисквания, защото едно такова устройство струва между 300 и 600 лева.

"На фона на целия асансьор, който е съоръжение с повишена опасност, не мисля, че е някаква кой знае каква инвестиция", коментира Пенчев в ефир на Bulgaria ON AIR. Той настоя, че във всеки един асансьор може да се сложи такова устройство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Георги

преди 7 години

Писна ми от директиви. Някой да ми казва да не ползвам моето си старо устройство в моето си жилище. Това не е като при автомобилите. Тук застрашаваме само себе си. Аз ще заседна в асансьора, аз ще си седя вътре няколко часа. Какво общо има Брюксел? Що трябва да платя едни 5 000 лв за модернизация, при положение че така или иначе си имам мобилен и вътре в асансьора има спешен номер на който да звънна?

42

Анонимен

преди 7 години

системата е измислена още на времето и е вградена във всеки асансьор нарича се звънец само трябва да се свърже със акумулатор ако спре тока като осветлението.от цял вход все ще има кой да го чуе отделно всеки даже и малките деца вече имат телефони.цялата идея е да направи някой пари.разследващите журналисти могат да се заинтересуват око желаят.

41

88

преди 7 години

В ДАМНТ всички са парашутисти-Карипова,Чиликов и т.н.!!!

fallback