Архив: Булфото

Всеки асансьор трябва да е с телефон до края на годината. Въпреки това след 1 януари 2017 година асансьорите без разговорни устройства няма да бъдат спирани, обеща в Русе зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Тя припомни, че нормата е приета през март 2014 година и то по искане на фирмите, които поддържат асансьорите, тъй като в повечето клетки няма сигнал.

Още по темата

Везиева коментира, че типично по български в последния момент се заявява, че има проблем, след като е имало двегодишен гратисен период за монтиране на устройствата.

Зам.-министърът обяви, че около 30% от всички асансьори в страната вече имат такива телефони, но те са предимно нови - произведени след 2009-2010 г.

По думите й много се спекулира с цената на тези устройства, която въобще не е толкова драстична.

"Комисията за защита на потребителите /КЗП/ откри оферта, която е за 333 евро без ДДС, но това е единичен случай. На сайта на КЗП ще бъде изложен списък с цените на устройствата и откъде могат да бъдат закупени", каза Везиева.

Професионалният домоуправител Цветелин Цонев обясни, че в Русе цената на устройството започва от 150 лева и може да стигне до 300 лева, а месечната такса за SIM-картата е около 5 лева за асансьор.

"Отговорността съоръжението да е изправно е на ползвателите и на собствениците, затова ги призовавам да си свършат работата и да не се поддават на този драматизъм през последните дни", каза още Везиева.

Тя коментира и електронния регистър за асансьорите, като по думите й въвеждането на данни в него се бави. Вероятно ще се мисли за мярка, която да има задължителен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase