Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Случилото се в лагера в Харманли беше като предупредителен изстрел. Някой ги е подбудил да направят бунта. Турските специални служби се занимават с това да вербуват мигранти. Те използват мигрантската вълна за внедряване на свои агенти”, заяви пред Нова телевизия експертът по сигурността проф. Николай Радулов.

Още по темата

"Афганистанците ни показаха как трябва да се държат гражданите и да си търсят правата, което е срамно. За това се говореше от месеци и се очакваше да стане. Бежанският център в Харманли много наподобява концлагер като условия. Ако заведем там няколко дружества за защита на животните, сигурно ще избягат с писъци. В този смисъл нормално беше напрежението да ескалира”, коментира от своя страна юристът Николай Хаджигенов.

Той е на мнение, че ако условията в бежанския център бяха елементарни, каквито и ще агенти да имаше, нямаше да се стигне до бунт. Проф. Радулов също се съгласи с тази теза.

"Това са занемарени от проверяващите органи места. Вероятно има огромна корупция там. Специалните служби нищо не правят”, заяви експертът.

Според него трябва да има филтрационни центрове, в които мигрантите да попадат веднага, след като пресекат границата.

По думите му е очевидно, че липсва контрол на границата ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase