Снимка: Нова тв

Оградата на бежанския лагер в Харманли липсва. На нейно място е отворен цял портал, през който бежанците излизат навън. През същия отвор са избягали и служителите на столовата, когато станал първият бунт, вчера по обед.

Равносметката след бунта на бежанците – водни оръдия, гумени куршуми и сълзотворен газ, а полицията влезе два пъти в битка с мигрантите в Харманли.

Първият бунт се възпламени преди обяд – запалени гуми, счупени прозорци и стотици хвърлени камъни.

Служителите в атакуваната столова били спасени от сирийските жени, които застанали между афганистанците и служителите. Полицията нахлу и овладя положението.

Още по темата

Вечерта тлеещото напрежение ескалира отново, но полицията и жандармерията овладяха ситуацията, на предни редици излезе водното оръдие, а срещу него - подпалени кофи и мигранти с камъни и сопи.

В Харманли пристигна първо главсекът на МВР, последва го и премиерът.

Резултатът – 24 полицаи са ранени, има и пострадали мигранти. Броят на задържаните до момента е над 300 души.

След снощните сблъсъци трима мигранти от лагера са се оплакали от физическо неразположение. Двама са били с болки в главата, а третият - в ръката.

Институциите днес започнаха да търсят организаторите на протеста и да преговарят с бежанците.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова уточни, че за 3100 мигранти в лагера се грижат един лекар, 1 сестра плюс фелдшери, а от 4 октомври има и общопрактикуващ лекар, който пристига на посещения два пъти седмично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase