Снимка: Булфото, архив
fallback

Най-вероятно в началото на следващата седмица ще започнат медицинските прегледи в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли, при които трябва да бъдат обхванати всички малко над 3000 настанени там. Това съобщи директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова пред БТА.

Oще по темата

Тя обаче не изключи скринингът да започне още в края на тази седмица.

Днес са били уточнявани подробности и с ръководството на центъра.

В лагера ще влязат специалисти по инфекции, по кожни болести и паразитолози, уточни д-р Димитрова. Ангажираните екипи медици са от Военно-медицинска академия, МВР - болница, УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив и МБАЛ - Хасково, допълни тя.

Центърът за търсещите хуманитарен статут бе временно затворен превантивно заради съмнения за зарази и притесненията на жителите на Харманли. Според д-р Димитрова в набелязаните мерки са и последващи наблюдения дали мигрантите изпълняват предписаното им лечение при необходимост от такова.

От началото на годинана в центъра са регистрирани 8 случая на малария и 61 на скабиес /краста/, допълни директорът на РЗИ - Хасково.

Няма потвърдено заболяване на тропическата болест кожна лайшманиоза.

В хуманитарната институция екип на ВМА вече извърши прегледи на 128 бежанци с оплаквания, като резултатите бяха оповестени по-рано днес, а масова зараза не бе открита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

С

преди 7 години

Ей, трагично е това. И българи живеят в дълбока мизерия, нямат дори и възможност да избягат. Аз видях тези хора, от репортажите. Приличаха ли ви на нечисти, неграмотни или прости момчета? На мен не. Не знаем какви са там условията на живот, може и тук да са се заразили с някои болести. Не сме видели. Може и да са прави че имат лоши условия. И са прави да искат да се махнат от там. Не трябва да ги спират. Ние българите се притесняваме за нашето здраве, притесняват се и те и искат да се спасят.

9

Иво

преди 7 години

Нечистоплътни, зли, неграмотни, на всичкото отгоре и с огромни претенции без да имат и най-малката квалификация за каквато и да е работа!!!! Да се махат!!!!

8

Анонимен

преди 7 години

Българи и бежанци - такова противоречие , във всезнаещата живота на обществата , философия няма .

fallback