Снимка: Архив, Булфото

Министърът на здравеопазването Петър Москов е предложил в писмо до председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова като превантивна мярка временно да се преустанови движението на бежанците извън територията на центъра за настаняване на бежанци в Харманли. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, пише БТА.

Още по темата

Мярката се налага, за да може по-лесно да се извършат изследвания на контингента в лагера. За персонала, работещ в центъра, няма данни за заболявания.

Петя Първанова отрече по-рано днес да има масова зараза в бежанския център в Харманли.

"Разпространяваната през последните два месеца информация за масова зараза, за множество случаи на лайшманиоза в центъра в Харманли, е невярна. Сега мога по категоричен начин да го заявя, защото вчера и в събота екип от ВМА - инфекционисти и дерматолози, посетиха центъра и извършиха прегледи", обясни Първанова.

От началото на годината в центъра в Харманли са направени над 13 хиляди изследвания на настанените в него. Общо в центровете са направени 21 хиляди изследвания, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Ген. Първанова каза, че ще бъде осигурена охрана и лицата да нямат право да напускат центъра докато се извърши пробонабирането и лечение, ако се наложи.

Има и помещения за изолация, в което ако се наложи те ще бъдат настанявани.

В момента в центъра са настанени 3004 лица, посочи ген. Първанова.

От началото на годината са били установени 15 случая на малария в два от центровете за настаняване, а болните са били излекувани, увери д-р Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase