Снимка: Булфото, архив

След като Районната прокуратура в Средец образува преписка срещу ловеца на глави на границата Динко Вълев по искане на Българския хелзингски комитет, реакцията на жителите на Ямбол не закъсня.

Още по темата

Те категорично настояват прокуратурата да спре работата по случая, защото Динко е защитавал родината си, каквото задължение по Конституция има всеки български гражданин.

В съобщение до медиите организаторите на протестите в село Бояново и Ямбол и инициатори на местен референдум против приемането и настаняването на мигранти у нас, признават, че се чувстват несправедливо застрашени от действията предприемани от прокуратурата заради сигнала на т. н. независима неправителствена организация за защита правата на човека - Български Хелзински Комитет.

Освен че изпълнява дълга си към отечеството, според  неговите защитници, Динко залавя незаконно преминали българската граница чужденци по абсолютен човешки инстинкт за самозащита.

След предотвратяване на опасността от застрашаване живота и здравословното състояние на който и да било български гражданин, както и неговите собствени, Вълев в подал сигнал към националният спешен телефон 112, напомнят те.

Освен това като "бежанец“ може да се определи чужденец, който макар да е преминал незаконно държавната граница, пристига „направо от територия, където са били застрашени животът и свободата му“ и е изпълнил задължението си веднага след своето пристигане да се представи на компетентните органи и да посочи уважителни причини за своето незаконно влизане в страната, а пък Турция не застрашава по никакъв начин живота и/ли здравето на т.нар. "сирийски бежанци“.

Така че самоволните залавяния от Динко Вълев не може да бъдат считани за каквото и да било противoзаконни отношения към бежанците в България, тъй като заловените от него чужденци са преминали незаконно границата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase