Снимка: Булфото, архив
fallback

На по-късен етап ще бъде открит и природен газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Oще по темата

Той уточни, че сондажите на консорциума между Total, OMV и Repsol в блока "Хан Аспарух" са направени на дълбочина от над 5,6 хил. метра. Извадената ядка от сондажните машини ще бъде анализирана обстойно и след това ще станат ясни количествата и показателите за качеството на открития в блока петрол.

Новината за находката на петрол в Черно море беше съобщена от френската компания Total във финансовия ѝ отчет за третото тримесечие. Тя дойде след извършени сондажи от кораба Noble Globetrotter II, извършени през това лято. Повече подробности от компанията обещаха след като бъдат извършени всички анализи.

Работата по търсенето на петрол и природен газ в България обаче не спира дотук. Преди месец стана ясно, че Shell започва сеизмичните проучвания в блока "Силистар" в южната част на Черно море. Председателят на КЕВР обясни, че е оптимист и по отношение на намиране на петрол и природен газ в блока "Силистар".

"Това е изключително важно за постигане на енергийна независимост на България в следващото десетилетие", уточни още той.

В допълнителнение по-рано днес и Министерският съвет даде старт на процедурата за отдаване на концесия на проучването за петрол и природен газ край Враца. Причината за активизацията на процеса е инвеститорски интерес, стана ясно от съобщение на МС.

Още икономически и политически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 7 години

Хубаво е че има какво да добиваме, само че ние нищо няма да видим от цялата работа, пак някой ще подпише заробващ договор и всички изкопаеми ще ги прибере някоя чужда фирма.

36

Джедай Мастър

преди 7 години

Иван Иванов - Вангата. А за петрола е ясно, че Рапона го е открил лично.

35

бат Слави

преди 7 години

Чакаме следващата екологична кастрофа значи

fallback