Снимка: архив "Булфото"
fallback

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди спешна проверка на случая с изгорелите сгради на бившите тютюневи складове в Пловдив.

Той е поискал с нея да се заеме Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство".

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Oще по темата
Трите тютюневи склада, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" – "Цанко Дюстабанов" (по имената на улиците, на които се намират).

Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност.

Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл.

И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 7 години

Собственикът или собствениците на сградите" са пак някакви фалшиви личности, които сигурно с 2-3 платени свидетели са реституирали неправомерно собствеността и сега гледат да изкарат бързи пари с построяване на хотел или казино...Типично за герберастките разбойници, които втори мандат плячкосват България...

32

Анонимен

преди 7 години

Кметчето на Пловдив - първо ще пита - като кой да бъде обявен за собственик , че нещо да не сгреши .. Кметче , когото хванаха със записите за ромските гласове ...Тарикатче, ..ВЕЧЕ с хубави имоти в Пловдив ..

31

Анонимен

преди 7 години

Основният виновник за това е напълно ясен - министърът на културата Вежди Рашидов, който вместо да се бори за всяка ценна сграда в нещастните ни мърляви градове със съсипани центрове ясно демонстрира, че единственото, което го интересува е усвояване на пари за строително-ремонтни-реставраторски работи. Рашидов е виновен, и за Ларгото в София, и за Японския хотел, и за Тютюневите складове.

fallback