Снимка: Dnes.bg

Багери влязоха в пловдивската Арман махала и започнаха събарянето на незаконни ромски къщи. Седем постройки бяха бутнати за няколко часа днес, а тежката техника беше охранявана от жандармерия. Акцията премина без напрежение, защото семействата, обитаващи къщите, ще бъдат преместени в ремонтирани общински апартаменти.

"Благодарни сме на общината, в апартамента ще ни бъде по-широко. Ние не искаме да живеем незаконно", коментира една от жените пред Dnes.bg, която днес изнасяше последния багаж от къщата, в която е живеела през последните 5 години.

Ромите обаче вече имат осигурени общински жилища. Предстои да се нанесат в тях. Хора от квартала обаче не са съгласни и смятат, че представителите на етноса се ползват с привилегии в подобни ситуации.

"Българинът в повечето случаи сам се оправя. И е лишен от такива общински жилища. Има много хора, които се нуждаят от тях, но, за съжаление, по някакви точки все отпадат”, твърди жителка на съседния квартал.

"Не е редно, защото на никой българин не дават жилище даром. Всеки трябва да си го закупи със собствени средства. Питате ли ме как изплащам апартамент на кредит... с пенсия? Ама няма как”, жалва се друга.

За разлика от други събаряния, това се размина без напрежение. Обитателите на незаконните къщи са спокойни, именно защото знаят, че ще получат общински апартаменти.

"Дори ключовете взимахме, сега чакаме да поправят, да боядисват, и тука до една седмица, десет дена ще се пренасяме", хвали се ромка с току що съборен имот.

Собствениците на разрушените постройки ще бъдат настанени в Столипиново. А през това време обитателите на други 17 незаконни къщи в Пловдив трябва да се подготвят, защото и техните домове ще бъдат съборени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase