Снимка: bTV

Съдебна битка за носенето на забрадка в училище започва днес в Благоевград. Делото е заведено от родителите на 16-годишната Емине от Вълкосел срещу директора на училището, който й забранил да влиза в час забулена.

Цялата сага започнала преди 7 месеца. Тогава Емине се върнала от Коран курс, който е доста популярен начин в региона да се запознаят децата с религията. След като Емине минала курса решила, че ще носи забрадка дори на училище. Това обаче противоречи на вътрешния правилник на училището.

"В училището не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки, слънчеви очила, а нашият правилник е разработен на основата на закона и правилника за приложение на закона за народната просвета, в което е цитирано, че образованието е светско, а нашето училище също е светско, общинско, и то е длъжно да спазва законите на държавата”, коментира пред bTV директорът на СОУ "Христо Ботев" Митко Джуков.

Още по темата

На семейството на Емине са дадени алтернативни варианти - детето да сваля забрадката в клас или да бъде преместено в Духовното улилище в Момчилград.

От училището се срещнали и с бащата на Емине, който работи като експерт в Главното мюфтийство, но той отказал да предприеме каквото и да било. Дъщеря му дори смятала, че е закъсняла със забулването си, защото според Корана това е трябвало да стане още когато тя е била на 11 години.

Емине отказала да се премести в друго училище. Затова последвала заповед за изключване, оспорена впоследствие пред инспектората. Девойката обаче завела дело срещу заповедта на директора за преместването и в друго училище.

"Ние сме спазили законовата уредба, направили сме всичко възможно ученичката да остане в училището”, допълни Джуков.

В село Вълкосел живеят 3500 души и всички са мюсюлмани. Нито едно момиче обаче не е забулено, само някои от по-възрастните жени. Затова и темата става обект на разговори в селото.

"Никога не съм ходила в училищата със забрадка. Не е редно”, отбелязва Небие, жител на Вълкосел.

В клас деветокласничката била като всички други, като изключим външния й вид.

"Държи се напълно нормално и с учителите и с учениците. Общува с учениците, доколкото ми е известно с моя си клас по моите наблюдения", каза Инцавка Дерменджиева, класен ръководител на Емине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase