Снимка: Булфото, архив

По-голямата част от жителите на пазарджишкия ромски квартал "Изток" искат забрана на бурките. Това заявиха местни жители пред БНР в града, няколко дни след като главният прокурор Сотир Цацаров изрази мнение, че трябва да бъде ограничено носенето на бурки на обществени места.

Още по темата

Повечето от хората в квартала твърдят не само, че протести няма да има, ами дори ще застанат зад подобна забрана.

Те дори смятат, че бурките разделят хората и насаждат омраза, а съгражданите, които са приели да носят булки, са го направили срещу пари.

Оказа се, че повечето от жителите на квартала се страхуват от малцината мъже с бради, които са крайните последователи на исляма.

"Моето мнение е, че това е заради някакви пари, които им се дават. Те бяха много социално слаби семейства и като сложиха бурки, сега са станали заможни. Ние се дразним от това нещо", твърди ром от махалата.

Според друг „това са  промити мозъци, промиват им мозъците им с пари“.

"Имат си тартори, плаща им пари, циганинът лапа, ама може да не разбира нищо от мюсюлманство... Аз съм много против фереджетата, това е България, като искаш да носиш – взимай, махай се, отивай в арабските страни", обяснява той.

Един от малчуганите в квартала признава, че децата на тези майки с бурки и бащи с дълги бради, не играят с останалите.

"И все искат да се бият, питат "Откъде си?", казвам "Оттук съм", питат "Какъв си", казвам "Християнин съм" и те казват "Хайде да се биеме". Те само с мюсюлманите си говорят, обиждат ни, казват ни неверници“, разказва детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase