Снимка: БТА
Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева подкрепи предложението на главния прокурор Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурки на обществени места и по-специално - в училищата. Тя посочи като пример Франция, където забраната е била приета със закон.
 
"Смятам, че сме толерантни и достатъчно отворен народ, но има ситуации, в които трябва да преценим всяка наша стъпка през безопасност и през интеграция. И за двете неща смятам, че в момента трябва да си даваме сметка и да направим всичко възможно те да се случат - и да сме безопасно общество, и да имаме добра интеграция", заяви Кунева.
 
Министърът на образованието коментира и идеята не учебникът, а учителят да е в център на вселената в учебния процес. Това може да стане възможно с влизането в сила на  новия Закон за предучилищното и училищното образование.
 
Тези въпроси бяха поставени пред журналисти днес в Хасково, пише БТА. Кунева уточни, че по-рано днес е имала среща с около 400 учители от областите Хасково, Стара Загора и Кърджали.
 
"Амбицията на учителите е да имаме нов образователен закон. В една голяма част сред тях има професионален подем, че ние започваме да правим нещо ново и че това поколение учители ще бъде с много повече свобода, с много повече възможности да избира. Учебникът не е вече център на вселената в учебния процес. В центъра на тази учебна вселена е учителят - той е този, който ще избере начина, той е този, който ще избере подхода - и ако щете дори, който ще избере средствата", посочи тя.
 
С влизането в сила на закона от 1 август ще започне тази промяна и учителите ще се справят, смята Кунева.
По повод на негативни резултати от европейски изследвания за грамотността на българските ученици министър Кунева отбеляза, че от първи до четвърти клас резултатите са добри, но по-лошите образователни резултати идват след четвърти клас.
 
"Една от причините е, че досега ние нямахме адекватна програма, по която се учи в останалите страни, с които България е сравнявана", каза тя. Като друга причина министърът посочи ранното отпадане на децата от училище.
 
"Затова правим нови учебни програми, за да може децата ни да бъдат със света", добави Меглена Кунева. По думите й нашите учебни програми са от миналия век.
 
Министерството на образованието и науката ще положи всички усилия, за да няма сътресения в началото на следващата учебна година заради учебниците за първи и пети клас. Новата учебна година ще започне със старите учебници и с допълнителни материали, а министерството ще направи възможното всички учители да преминат на специално обучение, каза още Меглена Кунева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase